Wat je moet weten over bijtelling

Misschien heb je het woord weleens voorbij horen komen op televisie, maar weet je eigenlijk niet wat het is. Of misschien weet je het wel ongeveer, bijvoorbeeld omdat je al eerder een lease auto hebt gehad, maar wil je er toch meer over weten. Daarom een korte uitleg over wat bijtelling is, hoeveel bijtelling je moet betalen en voor wie het relevant is.

Wie betaalt bijtelling en waarom?

Er zijn meerdere manieren waarop je een auto kan leasen. Zodra je een zakelijk leasecontract hebt, is bijtelling van belang. Als je de auto veel privé gebruikt, vanaf 500 kilometer per jaar, wordt dit eigenlijk gezien als een vorm van loon. Doordat jouw werkgever de maandelijkse kosten betaalt, ‘krijg’ je als het ware een auto die je ook voor je eigen gemak kan gebruiken. Omdat het dus wordt gezien als een vorm van loon, moet jouw werkgever een bedrag optellen bij je loon: de bijtelling. Hierdoor ontvang je minder netto inkomen. Als je een particuliere lease auto hebt, betaal je zelf het vaste maandbedrag en betaal je geen bijtelling. Ook als je kan aantonen minder dan 500 kilometer per jaar privé te rijden met jouw zakelijke lease auto, betaal je geen bijtelling.

Hoeveel bijtelling betaal je?

De bijtelling is niet een vast bedrag. Je betaalt altijd een percentage van de catalogusprijs bij ingebruikname van de auto. Welk percentage je betaalt is weer afhankelijk van de milieuvriendelijkheid van de auto. Om het gebruik van milieuvriendelijke auto’s te bevorderen, betaal je minder bijtelling bij een betere auto. De percentages zijn als volgt:

Elektrische auto (0 g/km CO2-uitstoot): 4%

Semi elektrische auto (1-50 g/km CO2-uitstoot): 15%

Zuinige auto (51-106 g/km CO2-uitstoot): 21%

Overig (meer dan 106 g/km CO2-uitstoot): 22%

Als je dus een elektrische lease auto krijgt met een cataloguswaarde van 10.000 euro, betaal je per jaar 400 euro bijtelling. De precieze percentages en regels kunnen per jaar veranderen, controleer dit dus altijd goed wanneer je een auto wilt leasen.Bedrijfsauto leasen is de website waar je de offerte kunt aanvragen.